saya membuat keputusan untuk tidak bertanding bagi apa-apa jawatan di peringkat pusat

PE TALING JAYA: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein membuat kejutan apabila mengumumkan untuk tidak bertanding sebarang jawatan dalam Umno di peringkat pusat pada pemilihan parti, 30 Jun ini.

Na ib presiden Umno yang menjalankan tugas timbalan presiden itu berkata, beliau menyedari keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu memberi isyarat bahawa parti keramat itu perlu melakukan perubahan secara menyeluruh.

“Sa ya sedar dan insaf dengan keputusan PRU14 yang lalu yang tidak menyebelahi Barisan Nasional. Rakyat telah menyatakan pendirian dan saya menerimanya dengan baik dan terbuka… saya turut mengambil tanggungjawab dan akauntibiliti terhadap kekalahan tersebut.

“Da lam masa kita menerima keputusan PRU14, Umno kini berada dalam peringkat pemilihan parti. Masa yang amat sesuai untuk Umno mengambil kesempatan melakukan perubahan dengan mencorak kepimpinannya.

“Ju steru, saya membuat keputusan untuk tidak bertanding bagi apa-apa jawatan di peringkat pusat bagi sesi pemilihan kali ini. Sebaliknya, saya akan bekerja dengan lebih keras untuk membantu membangunkan semula Umno bermula dari Johor,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Hi shammuddin berkata, beliau mendapati ramai yang menawarkan diri untuk bertanding demi membawa Umno ke hadapan sambil percaya mereka seharusnya diberikan peluang untuk memimpin.

Me nurut Ketua Umno Bahagian Sembrong itu, beliau tetap setia bersama-sama Umno sehingga ke akhir hayat dan akan memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada barisan kepimpinan baharu yang bakal dipilih.

“Pe rjuangan sekali ini bukan mengenai individu tetapi kekuatan berpasukan. Perjuangan sekali ini bukan mengenai kedudukan tetapi sumbangan.

“Ma rilah kita ambil isyarat PRU14 ini sebagai semangat dalam membina Umno yang lebih dekat di hati rakyat,” ujar Hishamuddin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*